Vakmanschap | Het vakmanschap bij meubelfabrikant Lande | Lande

Duurzame materialen

Bij Lande kennen we zes verschillende productieprocessen: stofferen, houtbewerking, metaalbewerking, poedercoaten, natlakken en vormschuimen. Als vooruitstrevend Nederlands familiebedrijf doen we er alles aan om de milieu-impact bij deze processen tot een minimum te beperken.

Aandacht en zorg voor de belangen van toekomstige generaties, dit vinden wij als familiebedrijf erg belangrijk. Meer weten hoe en met welke materialen we dat doen? Op deze pagina vind je meer informatie over onze duurzame materialen en processen.


Bekijk nieuwe kleuren brochure   

Metaal

Metaal is één van de sterkste basismaterialen. Een voordeel van staal is dat dit materiaal 100% gerecycled kan worden, de CO2-voetafdruk van staal is dus erg klein. Onze voorraad metaal is van West-Europese herkomst en beschikt standaard over een materiaalcertificaat. Dit certificaat is een officieel keuringsdocument waarin de eigenschappen van het metaal staan beschreven.

Poedercoating

Poedercoating dient met name om corrosie (roestvorming) of krassen te voorkomen. Het is een elektrostatisch proces waarbij we poeder aanbrengen op metaal. Vervolgens harden de poederdeeltjes in de oven uit tot een mooie, duurzame en beschermende coating. Deze milieuvriendelijke coating voldoet aan de gestelde grenswaarden. Er komen geen vluchtige organische stoffen vrij bij poedercoating en er zijn geen chemische additieven nodig in het poedercoatproces. Dankzij de terugwininstallatie is er bovendien geen restafval.

Hout

Het hout dat we bij Lande gebruiken, is afkomstig van PEFC- en FSC-gecertificeerde houtleveranciers. Een FSC-label op een hout- of papierproduct garandeert dat het product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en/of bijdraagt aan het verantwoorde beheer van onze bossen. Als bedrijf zijn we PEFC-gecertificeerd. PEFC is een label dat de consument garandeert dat het hout of het papier zijn herkomst heeft in duurzaam beheerde bossen. 

Fineer

Fineer is een dun laagje hout dat we met zorg aanbrengen op ons plaatmateriaal. Omdat de fineerlaag echt hout is, is deze vaak niet van massief hout te onderscheiden. Hout is een natuurproduct en is altijd uniek, daarom heeft elke fineerplaat een eigen uitstraling. Bij het maken van onze meubels controleren we altijd of de gebruikte fineerplaten mooi bij elkaar passen.

MDF

MDF

MDF is een plaatmateriaal dat opgebouwd wordt uit kleine samengeperste houtvezels, met een hars als bindmiddel. MDF is een milieuvriendelijk product, aangezien we hiervoor samengeperst afvalhout gebruiken. In onze collectie bieden we MDF blank of dekkend gelakt aan. Daarnaast hebben we door en door gekleurd MDF in zes kleuren, deze lakken we volledig transparant af.

Olie en beits

Houtolie is transparant en trekt in het hout, waardoor het hout er heel natuurlijk uit blijft zien. Het hout gaat niet glanzen en de nerf van het hout blijft voelbaar. Door het hout te beitsen, beschermen we het tegen invloeden van buitenaf. Beits trekt namelijk diep in het hout en heeft een vochtregulerende werking, waardoor het vocht wel eruit kan, maar niet erin. In ons assortiment gebruiken we beits om de meubels op kleur te brengen. Hierna brengen we altijd een transparante laklaag aan voor een beschermende harde toplaag.

Natlak

Bij natlakken brengen we met een spuiter vloeibare lak in een vloeibare vorm op een product aan. Bij Lande gebeurt dit handmatig, zodat we ieder recept op maat kunnen toepassen. Dit is duurzamer en efficiënter dan met een machine en zo kunnen we een extra kwaliteitslag maken. Door het toepassen van een natlak kunnen we een of meerdere laklagen aanbrengen ter bescherming van het materiaal.

Stof

Lande biedt verschillende soorten meubelstoffen, kunstleer en leer. Onze hoogwaardige meubelstoffen herken je aan het materiaal, aan de manier waarop de stof is geweven, aan de dessins en de bijzondere kleuren. Onze kleuren blijven langer behouden en de slijtage is minimaal. Onze stoffen worden getest op vlamvertragendheid volgens de gehanteerde normen. Daarnaast voldoen diverse stoffen aan de strengste hygiëne-eisen. Deze stoffen worden onder andere gemaakt van treated Polyester en zijn van zichzelf al antibacterieel. Net als de kunstleders zijn ze dus heel gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren met een chlorine-oplossing.

Schuim

Ons vormschuim heeft een zeer hoge veerkracht, ventilatie en comfort. Vormschuim is een schuim dat in een vorm (matrijs) is gevormd. Bij Lande produceren we dit in eigen beheer, zodat we een constante kwaliteit kunnen bieden. Dit is uniek in Europa. Ons vormschuim is sterk door de twee componenten en perfect geschikt voor organische vormen.

Koudschuim wordt gemaakt van Polyurethaan. Een andere naam voor koudschuim is High Resilience (HR) schuim, ofwel schuim met een hoge veerkracht. Koudschuim is een veerkrachtig schuim met netwerken van kleine driedimensionale cellen, die lijken op een honingraat structuur. Deze honinggraatstructuur geeft koudschuim zijn veerkrachtige, vocht- en temperatuurregulerende kwaliteiten.

Onderhoud

Vuil verwijder je met een beetje water, neutrale zeep en een spons. Daarna afspoelen met water en goed droogmaken. Gebruik bij voorkeur een zachte, droge doek. Alleen wanneer vuil wat vaster op het meubel zit, kun je dit met een vochtige doek opwrijven. Agressieve schoonmaak- en schuurmiddelen kun je beter vermijden. Voor het reinigen van hout is natuurzeep ideaal, omdat dit een terugvettende werking heeft.